Picture
Key Major Scale - Key C4 to Key G4
Picture
Key C4 Minor and Key C4 Major
Picture
Key C4 Minor
 


Comments

ikmal
05/05/2012 00:08

adakah seruling dizi yang encik jual serupa dengan yang dijual di kedai? jika ya berapakah harganya
(r_ikmal00@yahoo.com)

Reply
gaban
16/05/2012 11:12

Maaf saya tak pasti. Untuk senarai harga saya akanmaklumkan melalui email. tq

Reply
wan
23/01/2013 11:47

Salam...saya bru mula blajar sikit2 main seruling ni. Harap gabanmerah boleh emailkan saya panduan2 utk brmain seruling..tq

emel : wan_hollow@yahoo.com

syahimi
04/03/2014 18:52

Salam encik..boleh x emailkn kepada saya panduan asas cara hendak meniup seruling dengan lebih elok?

syahimi.alfa@gmail.com

GabanMerah
16/05/2012 11:05

Komen dari Blog saya yang terdahulu:

ZULFAKHRIFebruary 5, 2010 7:07 AM

salam.. sy berminat ngan seruling ni.. tapi lom tahu nak bermain nye...

basic seruling yg sng nak blaja yg mane ehh??
ReplyDelete
Gaban MerahFebruary 8, 2010 5:25 PM

Saya cadangkan tuan mulakan dengan Key G dahulu. Key C yang paling sedap bunyinya sebab suaranya lebih mendayu ("mellow") dan kalau tiup waktu malam sunyi memang jauh suaranya pergi.Key yang tinggi (Key A - Key F)bunyi nya agak nyaring dan lebih mudah dikawal untuk peringkat permulaan.. Rule of tumb - Higher Key ( A - F) easy to control, high pitch, Lower Key (C - E) low pitch and mellower.. Boleh beri alamat email tuan untuk maklumat lanjut? tq
ReplyDelete
Replies

zareff aimanMay 7, 2012 02:11 AM

zareff_aiman@yahoo.com.my..
saya harap mr.gaban merah dapat membantu saya untuk berlajar bermain seruling dgn lebih elok..
Delete
Reply

ZULFAKHRIFebruary 16, 2010 11:50 PM

owhhh.. menarik nii.. harge plak camne...
my email.zul.t.r.g@gmail.com
ReplyDelete
Gaban MerahFebruary 19, 2010 12:16 AM

Harga diantara RM10 dan RM60 tidak termsuk belanja pos.
ReplyDelete
rosFebruary 19, 2010 1:39 AM

Bolehkah tuan mengajar on-line??
ReplyDelete
Annur-CookiesFebruary 20, 2010 1:55 AM

saya pun seperti saudara zulfakhri, berminat sangat dengan seruling ni, tapi lum tahu cara nak bermainnya. saya try juga cari kot2 ada buku tentang cara ianya dimainkan. Boleh encik berikan maklumat lanjut ke alamt email sy, lily_carnation157@yahoo.com
ReplyDelete
Gaban MerahFebruary 21, 2010 10:08 PM

Mengajar on line tu rasaya saya tak sanggup lagi, cuma kalau nak nota asas cara-cara nak meniup dan bagi berbunyi tu bolehlah sikit-sikit. Kalau berminat bolehlah beri email pada saya dan insyaAllah akan saya emailkan panduan asas ni.. yang saya kumpul dari internet.. tq
ReplyDelete
Replies

AnonymousJan 19, 2012 09:22 PM

emailkan saya panduan asas meniup seruling buluh.. saya berminat mahu mencuba meniupnya...huhu adakah semua seruling diatas tu lain2 bunyi dan jenisnya??? kurang arif..

zainiru88@yahoo.com
Delete
VigniswaraApr 21, 2012 10:44 AM

Salam Sejahtera..
Sye baru beginner nak belajar seruling...xp xde panduan asas tentang jenis2 seruling,cara kegunaan dan panduan asas....jadi boleh encik berikan maklumat lanjut ke email syew...
vicky12_vignis@yahoo.com..TQ
Delete
Reply

ZULFAKHRIFebruary 23, 2010 9:38 PM

owhh annur pon minat ye... ermm kalo cik gasban ade tutorial nye ke leh lah kongsi ngan hambo ehh..
ReplyDelete
Gaban MerahMarch 14, 2010 9:54 PM

En Zulfakri, Saya dah email panduan asas meniup seruling buluh ini, ada terima tak. Kepada sesiapa yang nak manual ni sila emailkan alamat email tuan kepada saya. tq
ReplyDelete
Replies

aleefApr 22, 2012 01:17 PM

Salam..boleh tolong emailkan manual tu kat saye? trima kasih
-alif fikri

alif6928@gmail.com
Delete
Reply

Gaban MerahMarch 16, 2010 2:31 AM

Assalamualaikum Tuan,

Seruling buluh tidak seperti silver flute yang mempunyai lubang yang telah di preset (lebih kurang 13 lubang) dan lubang-lubang ini boleh dicapai menggunakan lever yang boleh di tekan oleh sepuluh jari tangan.
Bagi seruling buluh ini lubang yang disediakan hanya 6 sahaja iaitu untuk mendapatkan tone do-re-me-fa-so-la-ti (7 tone semuanya dan jika dikira dengan tone sharp (#) dan flat(b) ada 12 kesemuanya). Dengan enam lubang ini seruling buluh tersebut boleh memainkan tone dalam "chromatic scale" (12 tone). Untuk mencapai keseluruhan tone dengan hanya enam lubang sahaja maka ianya di buat dengan kiraan Key iaitu tone yang terendah boleh dimainkan apabila kesemua 6 lubang pada seruling berkenaan di tutup.
Saya membuat seruling buluh dari Key A, G, F, E, D, dan Key C untuk mendapatkan kombinasi keseluruhan tone dalam nota muzik dari octave ke 4 hingga octave ke 6 untuk Key C (Key terendah) dan dari octave ke 4 hingga octave ke 7 untuk Key A (Key tertinggi). Satu octave mengandungi 7 tone muzik notes. Oleh yang demikian kadang-kadang kita perlu membawa 2 seruling buluh berlainan Key contohnya Key D dan Key G untuk memainkan sesuatu lagu untuk mendapatkan capaian keseluruhan tone dalam lagu tersebut. Key D untuk memainkan tone yang rendah dan bila memainkan tone yang tinggi kita tukar seruling Key G. Kombinasi lain juga perlu dicuba untuk disesuaikan dengan sesuatu lagu. Tidak menghairankan jika ada pemuzik yang membawa lebih 10 batang seruling buluh berlainan key untuk dimainkan di dalam sesuatu pertunjukan (wow! banyaknya!).
ReplyDelete
rosliMarch 18, 2010 7:48 AM

Penerangan tersebut sangat bermakna dan ilmiah.Bagus juga penerangan sedemikian. Sekurang-kurangnya si peniup yang baru tahulah apa nak kelentong kat kawan-kawan yang mungkin terlopong kat keliling. Informasi sedemikian harap dapat diteruskan.... Terima kasih.
ReplyDelete
Replies

nurshafika44Feb 23, 2012 05:13 PM

salam...sye sngt berminat dengan seruling tapi tak tahu dimana hendak membeli dan mempelajarinya..boleh tuan bantu sa

Reply
GabanMerah
16/05/2012 11:09

anak_puyuMarch 21, 2010 3:32 AM

Assalamualaikum...saya pun berminat sangat dengan seruling ni, dah ade seruling yang bertulis F tapi lum tahu cara nak bermainnya. Boleh encik berikan tunjuk ajar bagaimana nak memainkannya. E-mail saya : anak_puyu217@yahoo.com. Terima Kasih
ReplyDelete
"Acikko"March 26, 2010 10:18 PM

acik_hambali@yahoo.com.my

sy bru nk blaja...nk tnye skit.. adakah seruling barangan kraf tangan bunyinye sme dengan seruling yang dibuat untuk pertunjukan
ReplyDelete
Gaban MerahMarch 29, 2010 2:11 AM

Untuk anak puyu sila lihat email anda, saya telah emailkan nota panduan asasnya ... kira boleh lah guna.. Untuk acik pula saya tak dapat pastikan sebab seruling buluh ni buatannya ikut teknik pembuat. Tetapi kesimpulannya ialah setiap tone hole boleh memainkan note yang sepatutnya.
ReplyDelete
Gaban MerahMarch 29, 2010 2:46 AM

Untuk pengetahuan tuan, bunyi seruling dihasilkan oleh getaran udara yang "terperangkap" di dalam batang seruling. Sesuatu isipadu udara tertentu akan mengeluarkan sesuatu bunyi. Bermakna, untuk mengeluarkan sesuatu bunyi kita ubah frekuensi bunyinya dengan mengubah jumlah isipadu (volume) udara dalam batang seruling. Kaedah ini boleh dicapai dengan meletakkan lubang tone holes di jarak-jarak yang tertentu untuk membezakan jumlah isipadu udara di dalamnya. Lagi banyak isipadu udara di dalam batang seruling frekuensi bunyinya akan jadi rendah dan jarak lubang tersebut dari lubang tiup "emboucher" bertambah panjang. Untuk mendapatkan frekuensi yang tinggi jumlah isipadu udara dikurangkan dengan cara lubang berkenaan ditebuk dekat dengan "embouchere". Sebagai contoh untuk mendapat note A di octave ke 4, frekuensi yang perlu di keluarkan ialah 440 Hertz (Hz). Manakala untuk mendapatkan note C di octave ke 4 pula frekuensinya ialah 261.63 Hz. Bagaimana pula untuk mendapatkan note A di oktave ke 5 kerana lubangnya dah tak ada! So kaedahnya ialah kita tiup dengan kuat (dua kali ganda - sebagaimana dalam fail yang saya kirimkan, untuk mendapatkan frekuensi 880 Hz di lubang yang sama (note A) tadi.
Saya tak pasti seruling "F" tuan puyu adalah sama dengan seruling Key F buatan saya. Jika tuan lihat fingering chart yang saya berikan pada bahagian Key F disitu disenaraikan nama-nama note muzik dan fekuensi bunyi yang akan dihasilkan apabila sesuatu lubang dibuka. Kalau sama maknanya kira ok lah tu.. Kadang-kadang seruling ni pembuatnya dah presetkan hanya untuk lagu berasaskan skala "pentatonic (lima lubang berbanding tujuh lubang)" dan sangat sesuai memainkan lagu jazz, blues, oriental (japanese, chinese, sunda) - tetapi tidak lagu melayu. Kalau lagu melayu kebanyakkannya menggunakan skala "chromatic (seruling tujuh lubang)"
ReplyDelete
mil_488April 1, 2010 1:45 AM

sye baru pertama kali ad buat seruling hanye suke2.tapi bile saye tutup lubang embhuchee ia bunyi bile sye tidak tutup seruling itu berbunyi.saye buat lu kesemuanye 8 lubang termasuk embhuchee 6lubang.tolong jelaskan.
ReplyDelete
mil_488April 1, 2010 2:02 AM

buat prtama kali saye buat seruling buluh.tetapi bile saye munutup semua lubang embouche ia brbunyi.tapi ble saye tidak menutup lubang embouche seruling itu tidak berbunyi.kesemua lubang seruling itu 8 lubang trmasuk lubang embouche 6 lubang.1 lubang di mulut dan 1 lagi di belakang seruling tlong jelaskan.
ReplyDelete
Gaban MerahApril 1, 2010 6:47 AM

Minta maaf mil_488. Saya tak berapa faham apa maksud tuan. Menutup semua lubang embouche? Lubang embouche hanya satu sahaja iaitu lubang untuk kita meniup. Lain-lain lubang adalah lubang untuk mengeluarkan bunyi note atau tone holes. Tuan mengatakan 1 lubang dibelakang seruling? Dan keseluruhannya ada 8 lubang? Saya agak sahajalah ni, kalau silap mohon maaf. Kalau tak silap tuan buat seruling ini stelah melihat seruling yang biasa dibeli dari kedai Cina (sori kalau salah). Kalau betul tekaan saya , saya cuba jelaskan. Lubang emboucher pada seruling tuan adalah lubang satu lubang yang paling jauh kekiri seruling, kemudian ada satu lubang lagi di tengah dan seterusnya ada 6 lagi lubang sampai kehujung kanan. Sebenarnya seruling ini adalah seruling DIZI Cina yang mana lubang paling belakang adalah lubang emboucher (tiup) kemudian lubang untuk dilekatkan membrane buluh / plastik supaya bunyinya bergetar (macam gendang)dan mengeluarkan bunyi seperti biola cina. 6 lubang seterusnya adalah lubang tone holes. Kalau tuan tak ada membrane buluh tu, tuan selotepkan sahaja lubang yang di tengah tu. Nanti memang seruling tu akan berbunyi cuma tak de lah bunyi getaran macam biola cina tu. Kalau tak silap, gambarnya seperti di pautan di bawah:

http://images.google.com.my/imglanding?q=dizi&imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/Dizi2.JPG&imgrefurl=http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dizi2.JPG&usg=__OtRiDSDat-QIdMRdbTfK3WRawFk=&h=480&w=640&sz=80&hl=en&um=1&itbs=1&tbnid=RIKuAsMWnR-1iM:&tbnh=103&tbnw=137&prev=/images%3Fq%3Ddizi%26um%3D1%26hl%3Den%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:officia

Reply
wan
05/07/2012 19:49

saya nk tnya..sy baru nk berjinak2 main flute tp xde flute sndri..so, nk tau brape harga scara keseluruhannya atau harga utk flute yg basic..

Reply
seruling
11/08/2012 21:51

Ada email?

Reply
19/07/2012 16:26

There are extremely loads of details that approach to take into consideration. This is a great point out raise up. I provide thoughts above as general inspiration but clearly you are going to discover questions like the 1 you start up the location where the biggest factor are going to be working in honest quite very good faith. I don?t know if best practices have emerged about issues like that, but I'm certain that your chosen job is clearly defined as a great game. Both little ones feel the impact of just a moment�s pleasure, through-out their lives.

Reply
rina
22/07/2012 22:35

slm.. sy baru nak belajar tp saya x tau nak tempah flute yg ane satu key c nya banyak key g nya mcm mana.. leh tolong inform kan sya harga flute bgi yg baru belajar n cara menggunakanya

Reply
seruling
26/07/2012 13:44

Assalamualalaikum. Mohon kalau boleh sertakan email tuan dan puan supaya saya boleh emailakn maklumat ynag berkaitan.. tq

Reply
rina
28/07/2012 23:08

ini e-mail saya katsurarina@gmail.com

Reply
ira
02/08/2012 14:16

hanira_ira@yahoo.com.sg

Reply
28/07/2012 17:20

email pada sya maklumat selanjutnya mengenai seruling dan harganya.. tq

Reply
seruling
11/08/2012 21:50

Afa email?

Reply
seruling
11/08/2012 21:49

Tuan mb boleh dapatkan email tuan? yg lain saya dah emailkan balasan

Reply
MB
27/10/2012 13:59

annatisa21@gmail.com

Reply
fadhil
15/08/2012 21:47

email saya fadhil_padin@yahoo.com

Reply
nazri ahmad
17/08/2012 08:31

Salam.tuan,saya ada membeli seruling dizi key C.tetapi bila saya tiup tutup semua lubang,bunyinya dalam key G mengikut tuner (Korg CA-1)
Harap tuan dapat memberi tunjukajar kenapa ia begitu,,TQ

Reply
Seruling
17/08/2012 12:18

Assalamualaikum, Kalau tuan sudah pasti yang dikeluarkan ialah note G (G4 selalunya) rasanya betullah seruling yang tun beli tu kerana note C tu di tulis pada lubang ketiga dari bawah kan. Dalan kalau dalam Major Scale G Major maka jika semua lubnag ditutup notenya ialah G, buka lubang pertama - A kemudian lubang seterusnya B dan lubang ketiga ni C. Standard Dizi, note akan ditulis pada lubang ketiga dan bukan pada hujung seruling - kalau semua lubang di tutup. Jika mengikut style western (ini yang saya gunakan) Key bermaksud note yang paling rendah yang boleh dimainkan dan semestinya akan didapati bila semua lubang seruling di tutup (sila rujuk artikel yg saya tulis dalam web ini berkenaan key). Jika seruling tuan mengeluarkan note G bila semua lubang ditutup maknanya itu adalah seruling Dizi C (c5 maksudnya), Seruling Dizi ni walaupun nampaknya panjang (dan cantik!) namun panjang efectivenya tetap dari lubang tiupan ke lubang yang terbuka bila semua lubang ditutup. Biasanya akan menghasilkan note G dengan jarak lebih kurang 41 - 42 cm. Maknanya walaupun Dizi tu panjangnya 80 cm namun effective length ialah 42 cm sahaja. Begitulah yang saya faham.. wallahualam. Untuk maklumat lanjut boleh hubungi saya di 0193827279

Reply
nazri ahmad
17/08/2012 16:22

W.salam,terima kasih diatas maklumat yg berguna,nota seruling yg dimaksudkan telah saya baca. Saya mempunyai seruling western syle. Contoh 1. bila di tunekan susunan not seperti berikut dari hujung A(semua lubang tutup),B,C,D,E,F dan G bila semua lubang dibuka.Adakah dikategorikan dlm key D ?.Bagaimana nak menentukan keynya?harap Tuan dpt memberi penjelasan,TQ

Reply
Seruling
18/09/2012 10:43

Kalau begitu seruling tuan ialah Key A kerana bila semua lubang ditiup akan mengeluarkan key A (note paling rendah = Key). Tapi saya tak pasti Scale nya sebab kay Key A Major Scale susunan note ialah g#,f#,e,d,c#,B,A dari lubang paling atas hingga semua lubang ditutup... wallhualam. tq

Reply
nazri ahmad
19/09/2012 15:17

terima kasih,,,,

daily
17/09/2012 11:45

saya nak beli seruling dizi..berape harge?

Reply
seruling
18/09/2012 10:38

Harap tuan dapat hubungi saya di mjrosman@gmail.com

Reply
bdk kmpg
18/09/2012 02:12

smekom tolong ajar sye bermain seruling.sye sdh lme ingin main alat ini tp x kesampaian sehingge sye dpt membeli nye.sdh membeli x pndai memainkan nye.harap dpt mengajar sye bermain alat ini

Reply
seruling
18/09/2012 10:37

Kalau boleh tuan emailkan kepada saya di mjrosman@gmail.com supaya saya boleh emailkan nota manual asas meniup seruling. tq

Reply
05/10/2012 06:48

Assalam tuan,boleh email pada saya juga..saya baru bru belajar..terima kasih berkongsi ilmu..nazgolda@yahoo.com

Reply
seruling
05/10/2012 23:52

Assalamualaikum. saya dah emailkan maklumat yang tuan perlukan. tq

Reply
luqman
17/10/2012 16:32

Salam tuan. saya berminat nk beli seruling. kalau nk COD, mudah utk tuan di kawasan mana?

Reply
kulaan
17/10/2012 16:37

t

Reply
seruling
17/10/2012 17:08

saya tinggal di Sepang dan kerja di Wangsa Maju. Boleh jumpa di Wangsa Maju - NZ Curry house berhampiran Wangsa Walk..

Reply
luqman
17/10/2012 17:26

t.kasih tuan

30/10/2012 02:22

as salam dan tahniah dan syabas saya dpt bertemu tuan di blog tuan.

saya seorang pemain flute besi..tapi merdu dan keenakkan bunyi saya masih suka seruling buluh. nothing can beat nature.

nk tau tuan ada kedai tk? atau ada buat album of this nature.

sekali lagi saya ucapkan syabas...mungkin bleh explore lebih lanjut dgn buluh tempatan kita yg tk kurang bestnya dgn buatan negara2 lain.

harap tuan dgn niatmurni dapat melahirkan pemain2 seruling bambu. bnyk yg berminat seperti yg saya baca dlm blog tuan.

pada saudara & saudari yg berminat tingkatkan usaha dlm mempelajari seni tiupan. saya syorkan practice tiup sekurang2nya 2 jam sehari...baru seni dia akan datang. lain orang lain cara pernafasan dan keluarlah bunyi seni dari pencipta yang agung.

practice make better...InsyhAllah.

Reply
seruling
30/10/2012 15:16

Assalamualaikum. Terima kasih diatas pandangan tuan. Sori tanya flute besi tu C-Flute macam dari Yamaha ke atau paip besi yang dibuat seruling...? Anyway terima kasih diatas sokongan tuan. Assalamualaikum dan alhamdulilah..

Reply
razmi
05/11/2012 10:35

Assalamualaikum admin... saya minat sangat bermain seruling nie... tapi saya masih dalam permulaan.. boleh tak abg send kat email saya panduan meniup, kod dan benda2 asas cara bermain seruling... ini email saya. razmi1990@gmail.com.
Tunjuk Ajar abg amat la saya harapkan...

Reply
seruling
22/11/2012 19:19

Ok saya dah emailkan panduan asas meniup seruling. harap dapat membantu.. tq

Reply
z
20/11/2012 16:30

salam abg,saya Z..baru mula nk bljr main seruling tp xde buku panduan asas. ada x buku yang boleh saya beli dari abg berkaitan teknik bermain seruling?

Reply
seruling
22/11/2012 19:18

InsyaAllah. nanti saya emailkan.. free je.. dan boleh kongsi dnegan orang lain. tapi saya kena tahu email tuan lah..

Reply
24/11/2012 17:33

slm..sy brminat dan sedng berjinak2 bermain seruling..boleh sya tahu berapa harga 1 seruling buluh key C?...intan_artistic@yahoo.com.....ini email sy..dn sye nk juga panduan asas meniup seruling tu dn kod2..encik tlng email pd sy k..tq..

Reply
17/12/2012 22:32

sy bdk bru nk bljar...blh x bg indo sikit? and harga satu seruling braper yer?

Reply
Seruling
23/01/2013 13:42

Harga seruling berbeza mengikut Key dan Jenis seruling . sila nyatakan email tuan untuk saya berikan penerangannya. tq

Reply
Omar mohd firdaus
21/08/2013 21:00

Assalamualaikum..saya tengah mencari seruling buluh..boleh emailkan jenis dan harga kepada saya? Ini email saya.. ant_daniel8888@yahoo.com.my ..terima kasih saudara.

seruling
18/12/2012 00:53

boleh dapatkan email... email pada saya di mjrosman@gmail.com

Reply
saya
10/02/2013 18:56

assalammualaikum..bole x sy nk dptkn info and note cara nk bermain dgn menggunakan flute key d?sy berminat nk mainkan lagu gurindam jiwa,tp sy xreti..bole x share dgn sy..=)

Reply
rizz
14/02/2013 16:35

en gaban merah,saya berminat dgn seruling tu.boleh emailkn harga n account no. rizz_forlive89@yahoo.com

Reply
firdaus
22/02/2013 10:49

Assalamualaikum, sy berminat hendak belajar bermain seruling. minta pihak tuan dapat memberikan sy sedikit maklumat asas cara bermain dan not-not asas seruling ini dan seruling mana yang patut sy beli untuk permulaan ini. terima kasih.

Reply
firdaus
22/02/2013 10:52

Assalamualaikum, sy berminat hendak belajar bermain seruling. minta pihak tuan dapat memberikan sy sedikit maklumat asas cara bermain dan not-not asas seruling ini dan seruling mana yang patut sy beli untuk permulaan ini. terima kasih. ini email sy firdaus@moa.gov.my

Reply
seruling
22/02/2013 18:20

Assalamualaikum tuan, maklumat telah saya emailkan kepada tuan. Harap tuan dapat semak di sana... tq

Reply
azizi
23/02/2013 12:57

salam...

sya berminat utk mempelajari alat muzik seruling dan memiliki sebatang seruling dgn key F.. bleh tak tuan emailkan cara bagaimana utk meniup seruling.. sya dh cuba utk tiup seruling tu tp smpi skrg ni tak bunyi2 lg...

Reply
seruling
24/02/2013 09:23

Sila nyatakan emsil tuan utk saya hantar dokumen tersebut

Reply
yan
12/01/2014 00:24

saya juga ada seruling dgn key F... bolehkah saudara emelkan saya cara2 nak mainkan seruling itu....

Reply
edo
25/02/2013 20:24

Sy juga baru belajar, tolong tuan kirimkan panduannya. Tq
(iamsamurai94@yahoo.com)

Reply
Shakila..
19/03/2013 18:32

Assalamualaikum wbt.. maaf, sya nak beli seruling lah.. ehhehehe.. (nurhakilalawrence@yahoo.com)..

Reply
seruling
20/03/2013 09:19

Assalamualaikum.. ok . kalau begitu sili isikan borangtempahan di atas. dan untuk bayaran sila lihat maklumat bank saya di bahagian 'contact' . tq kerana berminat

Reply
fahmy
12/04/2013 21:27

Salam saya nak thu cara nak meniup seruling bnyk kali Cuba xdpt bunyi pun sy minat Sgt n bru bli seruling g _ lincah_malaysia@yahoo.com.my

Reply
seruling
13/04/2013 01:40

ok saya dah emailkan manual. tq

Reply
kimi
17/05/2013 02:23

salam. blh x explain ape beza between major c4 dgn minor c4 ? nmpk same je. time kasih

Reply
seruling
17/05/2013 18:51

Panjang sama. kalau tutup semua lubang dan ditiup keduaduanya akan mengeluarkan note C4. BEZANYA ialah kedudukan lubangnya dan oleh itu note yang dikeluarkan juga akan berbeza mengikut setiap lubang. jika jarak lubang bagi keduanya adalah sama maka note yang dikeluarkan juga sama... boleh call saya di 0193827279 untuk penerangan lanjut.. tq

Reply
kimi
20/05/2013 02:29

utk beginner flute jenis mane yg sesuai? klu sy as beginner trus bljr gune flute c4 adakah membantu ? sy still cnfius nk beli flute jenis mcm mne dan not yg mcm mne. harap membantu.tq

kimi
20/05/2013 02:32

tuan ini email saya katyjah_skt@yahoo.com. tq

kimi
20/05/2013 02:32

tuan ini email saya katyjah_skt@yahoo.com. tq

seruling
20/05/2013 08:14

Ok . kimi, saya dah emailkan... jawapan pada pandangan saya sahaja..

Rakyat Pandan
19/05/2013 04:26

Salam wb,Tuan, saya ada flute cina key c, jd sy masih blur utk memulakannya, sy mesih baru, zero, boleh tuan tolong sy utk panduan asas? Sy dah hampir putus asa.

Reply
seruling
19/05/2013 13:31

salam. seruling.ni kalai dah berbunyi memang.mengasyikkan. tapi nak mula tu mrmang pening dbuatnya. silap silap blh putus asa. email kpd saya untuk manual asa meniup seruling di mjrosman@gmail.com atai call 0193827279

Reply
Rakyat Pandan
21/05/2013 01:27

Tuan, sy dah email tuan. Harap maklum

seruling
22/05/2013 12:21

ok saya dah emailkan panduan asas. tq

kamarul
22/05/2013 12:05

assalamualaikum.. tuan, sy baru berminat nak belajar main. seruling yang mana patut saya miliki. boleh tuan emailkan panduan asas meniup seruling..sy nak beli satu seruling, harap dapat membantu. terima kasih.

Reply
seruling
22/05/2013 12:21

salam, boleh email kepada saya di mjrosman@gmail.com supaya saya dapat emailkan manual dan panduan asas. tq

Reply
kamarul
22/05/2013 12:23

saya dah email kan.. terima kasih

fiq
26/05/2013 22:28

Leh sy tahu berape harga flute tuk key G dn C..?? Sy berminat untuk beli..dn leh emailkn tutoria asas pd fiqry1010@gmail.com??

Reply
seruling
27/05/2013 10:57

Assalamualaikum Tuan Fiqri. Manual dan harga untuk seruling berkenaan telah saya emailkan. tq kerana berminat..

Reply
are_nil
30/06/2013 13:37

salam tuan....sy berminat dgn permainan seruling...sy hendak membeli seruling....tp tak tahu cara nak bermain...harap tuan dapat memberikan panduan asas bermain seruling...dan berapa harganya...ini email sy aznilmdzin94@gmail.com

Reply
Seruling
30/06/2013 17:20

Salam.. maklumat yang diperlukan telah saya emailkan. harap dapat tuan rujuk disana. tq

Reply
Masrur Ahmad
18/07/2013 07:09

Salam, Tuan Seruling boleh saya dapatkan senarai harga untuk (Bamboo Flute - Key F & G) Terima Kasih :)

masrurahmad89@gmail.com

Reply
Seruling
19/07/2013 18:35

Assalamualaikum. Harga seruling telah saya hantarkan ke email tuan. tq

Reply
muin
24/07/2013 01:12

tuan..sy sblum ni main gtr ngn keyboard..tp skrg sy rse nk main sruling sbb x rmai yg pndai..so..sy nk mule dri sruling key mane n brp 1 sruling yg pling mrh..budakbaek1109@gmail.com

Reply
seruling
22/08/2013 11:21

Assalamualaikum En Omar Mohd Firdaus. Saya telah emailkan jenis seruling untuk beginner dan senarai harganya ke email tuan. terima kasih..

Reply
safwan
18/11/2013 20:40

salam..saya berminat untuk membeli dan mempelajari seruling..boleh saya tahu jenis seruling yang sesuai untuk orang yang baru belajar..?

Reply
safwan
18/11/2013 20:41

ni saya punya email solehahzolkifli@yahoo.com

Reply
seruling
19/11/2013 17:40

Assalamualaikum.. saya dah emailakn cadangan dari saya.. sila rujuk di sana. tq.

Reply
merah
23/11/2013 13:22

Boleh x kalau saye nak dapat kan nota asas seruling?

Reply
seruling
25/11/2013 16:43

Assalamualaikum.. boleh dapatkan email tuan . ? TUan juga boleh download di sini http://serulingbuluh.weebly.com/seruling-multi-scale.html

Reply
seruling
25/11/2013 16:46

Reply
ajmal bin ismail
17/12/2013 14:37

assalamualaikum... bro gaban merah..email kan pada saya harga n cara asas meniup seruling bro...
aj_cyborg@yahoo.com

Reply
az
31/12/2013 23:03

Pm sy cara pembelian

Reply
seruling
13/01/2014 08:24

Cara pembelian silakan isi order form dalam web ini. Bayaran melalui pindahan bank. Akaun saya ada di situ. Manual dan cara main ada dalam artikel dalam web ini bhagian seeuling multiscale. Sila email kepada saya mjrosman@gmail.com supaya saya senang beehubun. Atau whatsap saya di 0193827279

Reply
faiq ahmad
20/01/2014 00:08

Salam. Blh emailkan saya harganya tak? Tq.

Reply
faiq ahmad
20/01/2014 00:10

Faiqahahmad@yahoo.com

Reply
seruling
20/01/2014 13:32

Salam. Ok faiq sila whatsap pada saya di 0193827279. Maklumat harga telah saya emailkan...

Reply
shah
30/01/2014 20:11

assalam tuan, boleh sy dapat kn senarai harga seruling yg tuan hasilkan??

ibnumaarof2@yahoo.com

Reply
ibnu
14/02/2014 23:22

Salam..mohon share asas2 meniup seruling boleh..mengenai seruling tu mcm mane sy nak dptkan..sy ade minat nak belajar tp xtau dr mane nk mula..sebab suke kepada tone yg dikeluarkan dr seruling tu..

Reply
09/03/2014 23:05

Salam.. Tlong emelkn harga seruling ne dn panduan asasnya pless..

Emel:khairul9463@gmail.com

Reply
kuaci merah
12/04/2014 12:07

Saya amat tertarik dgn seruling ni..boleh emelkan pd saya jenis seruling apa yg sesuai utk beginner yg mmg zero knowledge dlm instrumen ni..dan jg tutorial2 bg membantu sy pelajari..tq
hairie@kktmr.edu.my

Reply



Leave a Reply